INTERIOR STYLING

FREE'S SHOP Shinjuku

RETAIL / Shinjuku Tokyo, 2006

Lumine is a large shopping center adjacent to Tokyo's Shinjuku Station, which is said to have more passengers boarding and disembarking there than any train station in the world. One shop inside Lumine is FREE'S SHOP, a store of about 230 square meters with apparel and accessories divided to the left and right of a large open dividing space in the middle. By building an entrance with symmetric R-shaped glass walls it was possible to create a natural flow of foot traffic through the space; this flow describes a smooth curve that guides customers into the store from one of the shopping center's main walkways leading past the entrance. For this project, the aim was to create a space that is both refined but extra-ordinary, one that is sweet but also high-end. To this end, Jamo used marble floors with strong patterning, glass mosaics in pastel colours, and twisting columns, the last of which eventually become an iconic image for the store.

FREESSHOPshinjukulumine001.jpg
FREESSHOPshinjukulumine01.jpg
FREESSHOPshinjukulumine02.jpg
FREESSHOPshinjukulumine04.jpg
FREESSHOPshinjukulumine06.jpg
1日当たりの乗降者数が世界一と言われるターミナル駅に隣接した、多くの通行量が見込める大型ショッピング施設。70坪の横長の区画を、左右にアパレルと雑貨のゾーンに大きく分けて配置した。対照的に大きくアール型にせり出したガラス面でエントランスを組み立てることで、共用通路の主導線から滑らかにカーブを描き店内中央へ導くといった、自然な導線計画を実現。くっきりと腑入りの入った大理石の床、パステルカラーのガラスモザイク、ショップのアイコンともなるねじり柱を多数使用し、若い女性が憧れる、甘さと高級感の共存する洗練された非日常感を目指した。

FREESSHOPshinjukulumine001.jpg
FREESSHOPshinjukulumine01.jpg
FREESSHOPshinjukulumine02.jpg
FREESSHOPshinjukulumine04.jpg
FREESSHOPshinjukulumine06.jpg